Ефектите на бањското лекување

Home/Ефектите на бањското лекување
Дебарските Бањи Цапа се регистрирани како овластена приватна здравствена установа за бањско лекување и физикална терапија, единствена од бањите кои ги исполнува сите услови од страна на Министерството за Здравство. Ние имаме договор и со Фондит за Здравствено Осигурување, и сите осигуреници можат да ги користат улугите на нашите бањи Баниште и Косоврасти (термал), во товар на ФЗО.

Дебарските Бањи се препорачуваат за лекување на следните болести:

Заболувања на локомоторен апарат

  artritis

 • Хронични запаливи ревматични заболувања
 • Хронични ревматични полиартритис
 • Анкилозантен спондилитис
 • Ревматичен артритис
 • Други серонегативни артрити
 • Спондилоартрози
 • Заболување на меките ткива:
 • Периартрити
 • Тендинити
 • Миозити
 • Мускулни атрофии
 • Карпал тунел
 • Склеродермија

Заболувања на нервниот систем

 • Заболувања на периферен нервен систем
 • Синдром на брахиален плексус
 • Лумбосакралнарадикулопатија
 • Парализа на фациален нерв
 • Полирадикулонеурити
 • Рехабилитација на невролошкиот дефицит после цереброваскуларни инсуити
 • Демијелизирани заболувања (Мултипна склероза)
 • Паркисиова болест
 • Церебрална парализа
 • Спиноцеребеларна атаксиа (Фриедерихова болест)

Заболувања на гастро-интестиналниот систем

 • Хроничен атрофицен гастритис
 • Гастропуоденален чир (гастродуоденален улцус)
 • Гастро-есофагална регургитација
 • Заболувања на жолчното кесе и жолчните канали (choleythiasis)
 • Запаление на слузницата на дебело црево (Colitis chronica)
 • Долготраен запек (Опстипација)

Заболувања на респираторниот систем

 • Хроничен бронхитис
 • Бронхиална астма
 • Заболувања на горните дишни патишта:
 • Синуси
 • Ринити
 • Фарингити
 • Ларингити

Заболувања на уро-гентиналниот систен

 • Хронични запаливи заболувања на бубрезите и бубрезните патишта
 • Песок во бубрезите и мокрачните канали (Nephrolithiasis)
 • Запаливи заболувања на гениталните органи:
 • Вафинитис
 • Цервицитис
 • Ендометритис
 • Овариална инсуфициенција
 • Примарен и секондарен женски стерилитет

Ендокрини заболувања

Дебелина (Obesitas)
Хиперѕрикемиа

Ортопедски заболувања и состојби после трауми

Рехабилитација после политрауми
Рехабилитација на фрактури
Луксации и сублуксации
Рехабилитација на пост трауматични контрактури
Пред и после оперативни дископатии

Кожни заболувања

elektroterapia ultratinguj
Ецземи
Псориазa
Кожни инфекции:
Дерматити
Цанлидиази
Тинеа Версиколор
Херпес Симплекс
Херпес зоостер
Акни

19 Comments

 1. elena мај 13, 2014 at 11:40 pm - Reply

  me intersira dali imate nekoj tretman za artroza.i kolku kosta

 2. Јасминка април 6, 2015 at 1:12 pm - Reply

  Здраво, дали имате некој третман против алергии на кожата од сонце. Ако може линк .Однапред ви благодарам

  • spa април 13, 2015 at 9:02 am - Reply

   Почитувана Гѓа Јасминка,

   Сулфурот ги решава речиси сите кожни болести, а нашата термо-минерална вода е најбогата во светот со минерали меѓу кои сулфурот е во огромни количини. Вреди да дојдете да пробате бидејќи сите третмани се природни.

 3. Vesna мај 22, 2015 at 12:51 pm - Reply

  Ve molam dali od sobite do mestoto kade se vrsat trepiite ima lift?

  • spa мај 28, 2015 at 9:59 am - Reply

   Секако дека има лифт од спратот кај што се собите до приземје кај што се наоѓа медицинскиот дел. Исто така има и соби кои се на приземје.

 4. Hristina мај 25, 2015 at 2:33 pm - Reply

  Dali posle operacija na diskus hrernia preporacuvate rehabilitacija vo vasata banja i dali imate ednokrevetni sobi,kako se opremeni i kolku vreme odnapred treba da se rezervira? Vi blagodaram

  • spa мај 28, 2015 at 10:03 am - Reply

   Бањата и физикалната терапија се препорачува после операција на дискус хернија (преба да поминат 2-3 недели од операцијата за да дојдете на бања). Опременоста на собите зависи од категоријата на сместување, информации и слики можете да најдете на нашиот сајт, а за резервација на соба пожелно е да се јавите 10 дена однапред.

 5. slavicakuga јуни 13, 2015 at 1:23 am - Reply

  dali lekuva diskus hernija nesum operirana imam bolki bo levata noga i trpnenje,a kerka mi ima bolki vo vratot pa ako sakate odgovorete

  • spa јуни 21, 2015 at 8:59 pm - Reply

   Секако дека кај нас се лекува дискус хернија, таа е една од најчестите диагнози кај нашите клиенти. Бањската вода, фанго терапијата и електротерапијата, даваат одлични резултати после 10 дневен третман и ви препорачувам да посетете еден од нашите лекари за да се уверите и сами.

 6. lence Iliova јули 26, 2016 at 12:46 pm - Reply

  dali e potrebno prethodno da se obezbedi upat od maticen lekar za pregled vo Vasata ustanova,i dali fizikalnite terapii se plakaat oddelno i ako se plakaat posebno moze li da dobieme cenovnik

  • spa август 10, 2016 at 11:00 am - Reply

   Во нашите бањи можете да дојдете за третман со упат, при што ФЗО ќе ги покрие трошоците или пак приватно и сами да си платите.

 7. Deki февруари 6, 2017 at 1:57 pm - Reply

  Дали третирате деца со сколиоза? Односно дали имате кинезитерапевт за правање на вежби за сколиоза?

  • spa февруари 6, 2017 at 5:12 pm - Reply

   Ве информираме дека во нашите бањи се третрира сколиоза, затоа ви препорачуваме да го донесете детето на третман.

   Лекрите препорачуваат најмалку 10 дневен престој за добри ефекти, а секако дека имаме кинези терапевт со искуство. Освем кинези детето ќе користи и хидротерапија, фанго терапија, електро терапија и масажи, за кои ќе одлучува лекарот при прегледот.

 8. Биљана Наумовска март 21, 2017 at 1:25 pm - Reply

  Која бања има договор со ПИОМ?

  • spa март 21, 2017 at 10:50 pm - Reply

   Пензионерите ќе бидат сместени во Косовраст во текот на 2017-та година.

 9. Vesna јуни 23, 2018 at 7:01 pm - Reply

  Kolku kosta za 5 dena 4 nokevanja za dvajca, Dali ima sobi so francuski lezaj.?

  • spa јуни 25, 2018 at 9:11 am - Reply

   Почитувани,

   Пакетот за 4 ноќевања кошта 132 Евра по лице, и да имаме соби со Француски Лежај, само кога ке се јавите за резервација треба да го потенцирате барањето за да ви се направи резервациија во соодветна категорија.

 10. Vesna јуни 26, 2018 at 5:26 pm - Reply

  Pocituvani Ve molam za slednite informacii
  Soba so francuski lezaj
  – bracen par
  -period od 30( sabota) 06.2018 do 05.07.2018
  -4 nokevanja
  – cena
  Pozdrav , Vesna

Leave A Comment